Posle pet godina pauze, u subotu i nedelju 4. i 5. oktobra, na čuvenoj stazi Ušće, ponovo se vozila tradicionalna auto-trka “Velika nagrada Beograda”. Glavni Pokrovitelji ove uspešno okončane manifestacije su Auto-moto savez Srbije, AMS Osiguranje , Ministarstvo omladine i sporta, kao i Skupština Grada Beograda.

Otvarajući zvanično takmičenje, predsednik AMSS Mirko Butulija izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Velika nagrada Beograda nije ispala iz kalendara takmičenja.

“Zadatak AMSS jeste da dobrim promovisanjem obezbedi budući kontinuitet, ali i povrati popularnost ove kružne trke, što se već danas i desilo. Na Ušću se u nedelju pojavilo neočekivano mnogo publike posle tolike pauze i AMSS je još jednom dokazao da podržava auto-moto sport. U prethodnom periodu, AMSS je pomogao da se “Velika nagrada Beograda” vrati na Ušće, ali i organizovao Reli Srbije 21. septembra u Užicu.”

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić u Ministarstvu omdladine i sporta poželeo je sreću učesnicima trke na otvanju takmičenja.

Posle kvalifikacionih treninga u subotu, u nedelju su svoje mašine pokrenula 72 vozača. U klasi “mali N” za koju se prijavilo čak 30 kandidata, u prethodnim kvalifikacijama osam vozača je zbog rezultata otpalo jer je propisna moć staze samo 22 automobila.

Na zadovoljstvo mnogobrojne publike, uz mnogo adrenalina, po sunčanom vremenu, ali i uz “grmljavinu motora”, na Ušću se nije desio nijedan incident i takmičenje je prošlo u odličnoj atmosferi i fer sportskoj borbi. “Opasna staza” dugačka 2310 metara vozila se u 22 kruga (ukupno 50 km) danas nije predstavljala težak zadatak zahvaljujući dobroj organizaciji i disciplinovanim takmičarima. Svi su se zbog toga pomalo osećali kao pobednici, a publika, organizatori i vozači pozdravili su najbrže u 5 klasa.

Nagrade najboljima uručili su predsednik Mirko Butulija i generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev, koji je izneo svoje uverenje da je povratkom Velike nagrade Beograda vrećen još jedan značajan simbol glavnog grada.

“Ovo je praznik za sve ljubitelje automobilizma i brze vožnje. Podrška ovom sportu je neophodna kako bi se vratio na mesto koje i zaslužuje. Afirmacijom mladih vozača stvorićemo novu generaciju koja će se rado sećati današnjeg “Ušća”, kada smo ovo takmičenje vratili sportistima koji ga zaslužuju.

Takodje su istakli, da bez podrške Ministarstva omladine i sporta, kao i Grada Beograda i svih gradskih  komunalnih službi, AMSS ne bi  sam mogao  da isprati ovakao značajnu manifestaciju i zahvalili se na uspešnoj saradnji.

Šampioni Velike nagrade Srbije su: u klasi 1 Nikola Jovanović, klasa 2 Viktor Davidovski, klasa 3 Branko Ćopić, klasa 4 opet Viktor Davidovski i klasa 5 Dragan Stojković. U kupu 1, do 1600 kubika slavio je Mile Cvjetičanin a u kupu Open Zoran Kastratović.

{gallery}galerije/reli-usce2014{/gallery}

WEBSHOP